Útkövetés

Címlap Rólunk Megalakulásunk

Támogatóink

 


Megalakulásunk PDF Nyomtatás E-mail

A Pápai Amatőr Művészeti Mozgalomért Alapítvány (PAMMA) 2006-ban sikeresen pályázott a Nemzeti Civil Alapprogram szakmai pályázatán. Ennek a szakmai munkának az eredményeként 2007 áprilisában 25 tagszervezettel megalakult a Civil Háló Szövetség (CHSZ).

Jelenleg 79 civil szervezet tagja a Szövetségnek, akiknek egy része bíróság által bejegyzett szervezet, illetve egyéb klubok, csoportok. Rajtuk kívül több önkormányzat, magánszemély, üzleti partner is csatlakozott a Szövetséghez és  támogatják munkánkat. A megalakulással szerettük volna elősegíteni a több szempontból hátrányos térség civil társadalmának fejlődését, egymás jobb megismerését és segítését, valamint a civil kezdeményezések és az általuk elvégzett feladatok nagyobb elismertségét. Az elmúlt időszakban jó kapcsolatot alakítottunk ki más civil szervezetekkel a megyéből és a régióból is.

Az első időszakban a kistérség településein a CHSZ terveiről beszélgettünk, és összegyűjtöttük az ott élők problémáit, elképzeléseit is. Ennek alapján partnerségeket generáltunk, ötleteket adtunk elképzeléseik megvalósításához. Úgy láttuk, javítani kell a szervezetek felkészültségén, tudatosságán is. Mindez feltétele a civil társadalom megerősödésének. A későbbiekben kapacitásfejlesztő tréningeket szerveztünk civil szervezetek, kisközösségek képviselői részére, melynek témája a pályázatírás, a szervezetfejlesztés, illetve az adományszervezés is volt. A szervezetek számára biztosítottunk képzést számítógép kezelés témában, melyeket főként az idősebb korosztály vett igénybe. Ennek megvalósításában segítségünkre volt az egykori Közgazdasági Szakközépiskola (ma Gazdasági Szakképző Iskola), akik biztosították a képzéshez a számítógépes termet gépparkkal. A képzések során hasznos információkhoz juthattak a résztvevők.

2008-ban rendeztük meg először a "Miénk a Ház" kiállítás és műhelyt. A Jókai Mór Művelődési Központ színházépületének tereit vették birtokba a civilek erre az időszakra, hogy a nagyközönség számára is jobban bemutatkozhassanak tevékenységükkel.  A kiállítást Szakmai Nap nyitotta meg, melyen a szervezetek számára fontos információkat osztottak meg velünk előadóink. 2010-ben már nem csak "szűkebb" kistérségünk, de a régió más településeiről is ellátogattak hozzánk. Az először egy hetes, majd két hétre növelt kiállítás ideje alatt a Szövetség szervezetei interaktív foglalkozásokkal mutatkoztak be az általános iskolás gyerekeknek. Évről évre több gyerekcsoport jelentkezik programjainkra, akiket a civilek nagy szeretettel fogadnak, és igyekeznek élménydússá tenni a gyerekek számára a velük töltött néhány órát.

Civil Majálisunkat első alkalommal 2007. májusában rendeztük meg,  hagyományt kívántunk teremteni rendezvényünkkel. A szakmai és szabadidős rendezvények, bemutatkozások, kötetlen beszélgetések lehetőséget adtak arra, hogy a civilek egymással és üzleti-önkormányzati partnereikkel jobban megismerhessék egymást és partnerségeket építhessenek ki. Legutóbbi rendezvényünket színesítette a tűzoltóság, előzőekben pedig a rendőrség, akiknek ezúton is köszönetet mondunk.

Kialakítottunk egy kistérségi civil adatbázist, honlapot működtetünk, szolgáltatásokat nyújtunk. 2008-ban jelentettük meg első kiadványunkat Civil Katalógus névvel, majd 2010-ben ismét kiadtuk új katalógusunkat.

2006 és 2009 között a Jókai Mór Művelődési Központ (JMK) színházépületében kaptunk helyet, 2009 novemberében költöztünk jelenlegi irodánkba.

2008 óta a JMK havi műsorfüzetében Civil Oldalak keretében jelennek meg aktuális programjaink, mára azonban saját programfüzettel és újsággal is rendelkezünk. Előbbit havonta, utóbbit évente három alkalommal jelentetjük meg.



 
p1000947.jpg